Yolda Karşınıza Çıkan Kuşlara Dikkat !!!

Yolda yürürken karşınıza her zaman kedi köpek çıkmayabilir. Bazen martı, bazen güvercin bazen ise ebabil gibi kuşlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ne yapmalısınız nereye başvurmalısınız kuşu eve almalımısınız gibi soruları Veteriner Hekimi Uğur Selin Çelikten yanıtladı.

Anne kuşlar yavrulara uçmayı öğretirken yüksek yerlerden atarlar, kanatları henüz yeterince gelişmemiş olan bu yavru kuşlar bazen annesinin yanına dönemeyen kuşlar yolda karşınıza çıkabilir. Eğer bu kuş türü kargaysa annesi onu gelip alacaktır eğer yaralı değilse ve kedilerin saldırma riski yoksa annesinin almasını bekleyebilirsiniz. Çünkü karga yavrusuna dokunursanız anne yavrusunu korumak için size atak yapabilir.

Martı, Ebabil, Güvercin gibi kuşlar yetişkin ve yaralı veya hasta olarak yolda karşınıza çıkabilir veya yavru olduğu ve yuvasına dönemediği için de karşınıza çıkabilir. Bu durumda kuşu önce bir veteriner kliniğinde muayene ettirip yavru mu yetişkin mi, kanat veya bacağında kırık var mı yoksa halsizlik şikayeti mi var tespit ettikten sonra yine veteriner hekiminin uygun gördüğü şekilde evde veya klinik ortamında tedavi seçenekleri düşünülebilir veya belediyenin rehabilitasyon merkezleri veya 153’ü arayıp veteriner işlerine bağlanıp kuşu onlara da teslim edebilirsiniz.

Ebabil kuşuna çıplak elle dokunmak cildine zarar verir!

Ebabil kuşuna çıplak elle değil eldivenle dokunmamız gerekir, elimizdeki ter ve sebum onların cilt pH’ına zarar vermektedir. Ebabil kuşları yerden yukarı doğru uçamazlar eğer bir ebabil bulduysanız ve bir sağlık sorunu yoksa o zaman geniş bir alandan yüksek ivmeyle kuşu uçurtmanız gerekir ya da yüksek bir yere ebabili bırakmanız gerekir. Etçil olan bu kuşu bir sağlık probleminden dolayı evinizde muhafaza etmeniz gerekiyorsa kıyma veya kedi köpek mamasıyla besleyebilirsiniz.

Martılarla alakalı en çok kliniğimize danışılan durum kanat kırılmaları. Bu tip hastalar tedavi edilse dahi doğaya salınmaya hemen uygun olmayabilir. Sahiplenilip evde bakılabilecek bir kuş türü de olmadığı için hastaları rehabilite edip doğaya uygun hale getirip doğaya salan veya iyileşince doğal yaşam merkezlerine sevk eden üniversite veteriner hastaneleri gibi kurumlara danışmak doğru bir seçim olacaktır. Ebabil kuşu gibi Martı’da etçildir.

Güvercin; genellikle kedi saldırısına uğrama, kronik ishal kaynaklı halsizleşme ve düşme gibi şikayetlerle kliniğimize başvuran güvercinler eğer kırık veya çıkık gibi şikayetleri yoksa evde tedavi edilip doğaya salınabilir. Bu tedavi ağızdan doğrudan ilaç içirmeyle olmaktadır. Hastanın ve hastalığın durumuna göre antibiyotik vitamin ve çeşitli takviyeleri gerektirebilir bazen özel solüsyonları gagadan içirerek hastayı beslemek gerekebilir. Kırık şikayeti varsa operasyon veya bandaj sonucu iyileşse dahi tedavi süresince doğadaki hareketine sahip olamayacağından kasları zayıflayacaktır. Bu durumda da hastaya ya kendimiz kültür fizik hareketleri yaptırıp kaslarını güçlendirince doğaya salabiliriz ya da yine veteriner işleri müdürlüğüne hasta teslim edilebilir. Güvercinler evde buğdayla beslenebilir veya veterinerin uygun gördüğü gıdalarda diyete eklenebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nişantaşında yer alan kliniğimiz çok değerli hasta sahiplerimiz ve onların değerli evcil dostlarına 4 yıldır profesyonel hizmet vermektir.

Bize Ulaşın

E-Bülten

Copyright © 2023. Monucube