Sigara İçilen Evlerde Duran Hayvanlar

Sigara içilen ortamlarda pasif içici olarak bulunmak, sigaranın zararlı etkilerine maruz kalmak tüm canlılar için çok zararlıdır. Pasif içicilik iki sınıfa ayrılabilir; birincisi sigara içilen ortamdaki sigara dumanını solumak, ikincisi ise derimize, kıyafetlerimize, mobilyalara yani canlının yaşadığı çevreye sinen sigara dumanına maruz kalmaktır.

Kediler ve köpekler tüylerini yalarlar ve buradan tüylerine sinen sigara dumanını yutarlar ve zararlı etkenlere sindirim organları, idrar keseleri şekilde de doğrudan maruz kalırlar. Ayrıca kedi köpeklerde vaktinin büyük çoğunluğunu çocuklar gibi halının üzerinde, koltuklarda sigara dumanındaki zararlı maddelerin kolaylıkla yapıştığı yüzeylerde geçirirler.

Sigara insanda olduğu gibi hayvanlarda da tüm organlara zarar verir. Pasif içicilik sigara içilen ortamda büyüyen çocuklarda olduğu gibi hayvanlarda da astım, gözlerde sık sık tekrarlayan akıntı ve enfeksiyonlar, kulak hastalıkları, ani ölümler, kalp hastalıkları gibi hastalıklara yatkınlığı artırırken ayrıca kedilerde squamöz hücreli karsinoma dediğimiz son derece ölümcül ve hızlı seyreden agresif bir kanser türüne de yatkınlığı artırır. Sigara yakıldığında 7000’den fazla kimyasal ortaya çıkarken bunlardan en zararlıları; arsenik, amonyak, formaldehit, karbon monoksit, benzen gibi son derece kansorejen maddelerdir. Bu maddelerin düşük dozlarda sürekli alımı kedi ve köpeklerde geri döndürülemez hastalıklara sebep olur. Bunu soluyan hayvanların ciğerleri de aynı sigara içen insanlarınkisi gibi bir görüntüye sahip olur, sürekli solunum yolu hastalıkları, astım, koah, akciğer kanseri, damar hastalıkları, ve vücuttaki her dokuya ulaşan bu maddeler her organda kanser yapacak potansiyele sahiptir.

Klinik hayatım boyunca sigara içilen ortamlarda yaşayan hayvanları daha aile bireylerine sormadan anlamak son derece kolay oldu. Bunun başlıca sebebi üzerlerine sinen koku ve sürekli öksürük şikayetiyle gelmeleri, boğaz hassasiyetleri ve akciğer radyografilerinde gördüğümüz belirgin değişimler, devamında da bağışıklıklarının düşük olması sebebiyle sık sık hastalanmalarıdır. Bu durum her hayvanı kesin kanser yapıyor diyemeyeceğimiz gibi bu duruma sebebiyet verebilir ve birçok hastalığa davetiye çıkarır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nişantaşında yer alan kliniğimiz çok değerli hasta sahiplerimiz ve onların değerli evcil dostlarına 4 yıldır profesyonel hizmet vermektir.

Bize Ulaşın

E-Bülten

Copyright © 2023. Monucube