Şu anda kliniğimizin bulunduğu bölge olan Şişli bölgesinde ve İstanbul genelinde şiddetli bir Giardia salgını var. İnsanlara da bulaşabilen bir hastalık olduğu için hangi belirtileri gösterir tedavisi nasıldır bilmek büyük önem taşır.
İnsanlar ve evcil hayvanlarda ishal yapan Giardia bir protozoondur yani tek hücreli bir parazittir. Kirli sulardan, kirli mama su kabı, hastalığın bulaşmış olduğu yemekle beslenen hayvanlarda olabilirdiği gibi sokaktaki bir Giardia etkenini patisine bulaştıran ve daha sonra patisini yalayan bir hayvan da bu hastalığı bağırsaklarına dolaylı yoldan almış olur. Ayrıca hiç evden çıkmayan kedimiz de kirli sudan veya evde ayakkabıyla girdiğimiz bir bölümde yürüyerek bu hastalığı alabilir. İnsanlara ise hastalık bulaşmış hayvandan, kirli su, yeterince yıkanmamış meyve ve sebze, dışarıda tüketilen iyi yıkanmamış salatadan geçebilir. Kısacası bu hastalık Giardia kistlerinin ağız ve burun yoluyla bağırsaklara alınmasıyla bulaşır. Hayvan popülasyonunun fazla olduğu çiftlik barınak gibi yerlerde daha yaygın gözükür. Evde birden fazla sayıda hayvan varsa ve birinde Giardia varsa diğerine de bulaşma olasılığı yüksektir.
SEMPTOMLAR
- Yağlı mukuslu hatta bazen kanlı dışkı
- Dışkıda kötü koku
- Kusma
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Yüksek ateş
- Gaz
- Karın ağrısı ve buna bağlı olarak kambur durma
- Kilo kaybı
- Titreme gibi belirtilerden bir veya birkaçı görülebilir.
TANI
Hastalığın tanısını koymak son derece kolaydır. Taze dışkıyla yapılacak mikroskobik inceleme veya hızlı test kitleriyle hemen sonuç alınmaktadır. Hastanın genel durumuna göre kan analizleri de yapmak gerekebilir.
TEDAVİ
Hastalığın tedavi başarısı oldukça yüksektir. Burada hasta ailelerinin dikkat etmesi gereken nokta ishal kendiliğinden geçer diye düşünüp günlerce beklememektir ishal süresince kuru mama dışında yoğurt, süt gibi gıdalar vermemektir. İshal durumunda verebileceğiniz mama dışındaki iki gıda haşlanmış patates veya pirinç lapasıdır. Bu iki gıda bağırsaktan suyu çeker ancak Giardia olan bir hastada bu paraziti yok etmek gerektiğinden bu gıdalar da işe yaramaz. O yüzden ishal durumlarında mutlaka çok ertelemeden dışkı örneğiyle veteriner hekiminize başvurunuz. Eğer hastada çok uzun süredir Giardia kaynaklı ishal varsa vücudu uzun süredir sıvı ve elektrolit kaybetmiş olacağından dışkı testi dışında tahliller de yapmak gerekebilir. Tedavinin en temel basamağı antibiyotik kullanımıdır. Kusma varsa kusma önleyiciler, probiyotikler, vitamin destekleri ve hastanın durumuna göre kaybettiği sıvı ve elektrolitleri yerine koymak için serum tedavisi ve başka destekleyiciler de protokole eklenebilir.
Tedavi sonrası dışkı testi tekrarlanmalıdır eğer tedaviden cevap alınamıyorsa hastanın gezdiği yerler ya da yaşam alanında giardia’ya tekrar maruz kalıp kalmadığı gözden geçirilmelidir. Tahlilde Giardia parazitleri negatif olana kadar hastanın b u hastalığı dışkıyla saçması devam ediyor demektir bu yüzden negatif olana kadar antibiyotik ve kontroller bırakılmamalıdır.
Giardia enfeksiyonu geçiren bir kedi veya köpeği öpmek, aynı bardaktan su içmek hastalığı size de bulaştırabilir. O yüzden bu tip bir enfeksiyonda küçük dostunuzu klinikte bırakmayı tercih edebilirsiniz ya da hijyen kurallarına çok dikkat etmeniz gerekir. Giardia tanısı konmuş küçük dostunuzda hastalık süresince kendinizde de ishal görürseniz mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İnsanlarda ve hayvanlarda bu kadar yaygın ishal olduğu bir dönem ishali kendiliğinden geçer diyerek göz ardı etmeyelim. Dışkı numunelerimizi saklayıp tahlillerimizi yaptıralım