Anal keseler anüsün sağında ve solunda bulunan, anal kese sekresyonlarının biriktiği keselerdir. Bu sekresyonlar dışkının kayganlaşarak daha kolay çıkmasını sağlar. Anüs kaslarının dışkılama esnasında, heyecan, korku gibi durumlarda güçlü bir şekilde sıkılmasıyla kese içindeki sıvılar doğal yolla boşalır..
Anal keseler düzenli olarak boşaltılmadığında hasta oturur pozisyona gelir, anal bölgesini yere sürterek yürür ya da kuyruğu etrafında dönerek poposunu ısırmaya çalışır. Pirelenme, alerji ya da egzama gibi durumlarla karıştırılabilir. Küçük ırk köpeklerde anüsün daha küçük olması, anal kasların daha zayıf olması nedeniyle daha sık gözükür. Kedilerde ve diğer boy köpeklerde de gözlenebilir. Bazen kese çok dolar ve günlük hayatta kendiliğinden patlar. Kese sıvısı ağır kokuludur, çeşitli renklerde olur ve yapışkandır. Hasta poposunu kaşımaya başladığında ve bu sıvının aktığını fark ettiğinizde bir veteriner kliniğinde keseyi elle boşalttırmalı ve muayenesini yaptırmalısınız.
İshal, kabızlık, kesenin dışkı partikülleriyle tıkanması, kesenin enfekte olması ve düzenli olarak anal keselerin boşaltılmaması gibi sebeplerden dolayı kese apseleşebilir, ya da kistleşebilir. Bu yüzden keseler düzenli olarak boşaltılmalıdır ve düzenli muayenesi yapılmalıdır
Apseleşen keseler dışarıya patlayıp kanamalı iltihaplı tablo oluştururlar. Bu çok ağrılı bir süreçtir hasta dışkılamak istemez, ateş çıkabilir, iştah azalabilir.
Kistleşen keselerinde kese şişmiş ancak sıkıldığında boşaltılamıyor kese tıkanmıştır. Dışkı çıkışı zorlaşmıştır. Tedavi edilmez ise çevre dokularda bile zarara sebep olabilirler. Çünkü bu kistlerin içleri enfektiftir.
Sağaltım anal kesenin apse mi kist mi enfekte mi olduğuna, çevre dokulara zarar verip vermediğine bağlıdır. Elle sıkılıp boşaltılabilen keseler, sekresyon boşaltılıp keseye lavaj yapılıp, antibiyotik tedavisi uygulanıp, dışkı hacmini artıracak şekilde diyet değiştirilerek tedavi edilebilirler. Ancak elle boşalmayan kistleşen keseler için cerrahi tek seçenektir. Anal kese cerrahisi gerekiyorsa ve yapılmazsa bölgede neoplazi şekillenebilir. Bu operasyondan sonra anal sfinkter kasları da etkilendiği için hastanın tuvaletini tutamama riski vardır.
İşte tüm bu ağrılı süreçler, operasyon ve operasyon sonrası süreçten dolayı, bu operasyona gerek kalmayacak tedbirleri almak çok önemlidir. Düzenli kese temizliğini hafife almayıp mutlaka düzenli olarak yaptırınız.
- Vet Republic Kliniğine Hoş Heldiniz
- [email protected]