EPULİS

Epulisler diş etinin sürekli iritasyona maruz kalması, tedavi edilmeyen gingivitisler, neoplaziler gibi sebeplerle dokuda büyüme ve hiperplazik yapılar oluşmasıdır.

Dişlerle dişetinin birleştiği bölgede şekillenen bu yapılar kitlesel olduklarından diş ve diş eti arasına besin artıkları dolmasına ve bakteri birikimine sebep olurlar. Bu da zamanla diş kökü ve alveolar kemik problemlerine de sebep olurlar. Kitlesel dokular yangılıdır, yemek yerken diş fırçalarken veya temas olduğunda kolayca kanarlar hatta bazen parçalanırlar. Ağzın arka taraflarında görülme sıklığı daha fazladır ama ağzın ve dişetlerinin herhangi bir yerinde de oluşabilirler.

Tedavisi epulisin tipine göre değişmektedir. Çünkü epulis bir hastalık tanısı değil klinik bir görüntüye verilen isimdir. Bu yüzden de neoplastik epulislere veya iritasyona bağlı epulislere farklı tedavi seçenekleri düşünülür. Diş radyografileri alındıktan sonra; total diş ekstirpasyonuyla da tedavi düşünülebilir, epulis dokusunun cerrahi eksizyonu ve küretajı da düşünülebilir. Tedavi hastalığın şiddetine, biyolojik durumuna göre değişmektedir. Alınan dokular histopatolojik inceleme için mutlaka laboratuvara gönderilmeli malignite (kötü huylu tümör olup olmadığı) yönünden değerlendirilmelidir. Radyografiler ve laboratuar sonuçlarına göre operasyon sonrası süreçte hastalık yönetilir.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nişantaşında yer alan kliniğimiz çok değerli hasta sahiplerimiz ve onların değerli evcil dostlarına 4 yıldır profesyonel hizmet vermektir.

Bize Ulaşın

E-Bülten

Copyright © 2023. Monucube